Korely a papoušci

Web o korelách a papoušcích

Papoušek žako

Papoušek žako

 
                           
Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)      (Psittacinae)
Rod: Papoušek (Psittacus)

Anglický název: Grey Parrot
Německý název: Graupapagei

Délka: 32,5 cm

Popis: hlava: šedá, kolem očí bílá, oči: se žlutou duhovkou, zobák: černý, krk, prsa, břicho a křídla: šedé, ocas: červený nohy: tmavě šedé

Výskyt: střední Afrika, Tanzánie

Život v přírodě: žije sám, v párech nebo malých skupinkách, v savanách, v lesích, v otevřené krajině

Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 2-3 vejce, mláďata se líhnou za 30 dní a opouštějí hnízdo za 11-12 týdnů

Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele

Potrava: směs pro velké papoušky, semena, ovoce a zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, tvaroh, vařené maso, kompoty, větvičky k okusování

Hlas: zvukový soubor zde (183 kB)

Velikost kroužku: 11,0 mm

Délka života: cca. 50 let

Status: CITES II - silně ohrožený druh

Podčeleď: Papoušci